ßßß
Hokkaido to jedna z najpopularniejszych gatunków dyni wykorzystywana w naszej kuchni. Poza tym, że jest bardzo smaczna, to dodatkowo łatwa w obróbce. Dynia i mango to idealne połączenie do mojej zupy krem, na pewno do tego przepisu powrócę jeszcze nie raz :-)Składniki:1 kg upieczonej i obranej dyni hokkaido1 puszka Mango w zalewie TAO TAO1 łyżka masła 82%wywar lub woda - ok 600 ml2 ząbki czosnkucurrysól, pieprzgrzanki:kilka kromek chleba tostowegomasłosólczosnek1. Upieczoną dynię kroimy i mango kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą/bulionem, zalewą spod mango i gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie całość miksujemy blenderem, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry solą i pieprzem.2. Chleb smarujemy masłem, posypujemy solą i czosnkiem i podpiekamy na rozgrzanej patelni. Zupę po wlaniu na talerz dekorujemy kawałkami mango.SMACZNEGO :-)
