Wykonanie

Kolejna odsłona pasty z
czerwonej soczewicy, tym razem z dodatkiem tartej
marchewki i tahini. Delikatna i kremowa, może stanowić dodatek do kanapek, ale także świetnie sprawdza się jako dip to różnych
mięs i
serów. Pasta jest zdrowa i bardzo smaczna, szczerze ją polecam :)Składniki:1 szkl
soczewicy2 szkl
wody3 duże
marchewki2 łyżeczki tahiniszczypta
płatków chillispora szczypta
kminu rzymskiego
sól i
pieprz do smakuodrobina
soku z cytrynyziarna
sezamu do posypania1.
Soczewicę płuczemy, zalewamy
wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziarenka wchłoną całą
wodę. Na ostatnie 5 minut gotowania ściągamy przykrywkę i odparowujemy
wodę. Ugotowaną, papkowatą
soczewicę odstawiamy do wystudzenia.2.
Marchewkę gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy w blenderze.3. Wystudzoną
soczewicę mielimy, dodajemy
marchewkę, tahini,
płatki chilli,
kmin rzymski,
sól,
pieprz i
sok z cytryny. Pastę przed podaniem posypujemy ziarnami
sezamu.SMACZNEGO :-)

