ßßß
Dziś mam dla Was przepis na klasyczną zupę pieczarkową. Ten przepis jest tak prosty, że na pewno poradzi sobie z nim każdy kuchenny laik. Oczywiście można pokusić się o dodanie większej ilości produktów i przypraw, ale ja tym razem nie miałam ani czasu ani ochoty bawić się w kulinarnego czarodzieja :-) Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku. Cały urok tkwi w jej prostocie.Składniki:2 l bulionu drobiowego lub wody250 g młodych pieczarek2 marchewkikawałek selera3 średnie ziemniaki250 ml śmietanki 30%1 łyżka masłasól, pieprz1. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Nie ma konieczności ich obierania, ponieważ młode grzybki mają gładką i jędrną skórkę. Ziemniaki, marchewkę i selera obieramy, kroimy w drobną kostkę, zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy ok 10 minut na średnim ogniu.2. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy podduszone pieczarki i śmietankę 30%. Zupę doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.3. Zupę pieczarkową można podawać z makaronem lub ryżem.SMACZNEGO :-)Szybko poszło, prawda? :-)))))