Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na klasyczną zupę
pieczarkową. Ten przepis jest tak prosty, że na pewno poradzi sobie z nim każdy kuchenny laik. Oczywiście można pokusić się o dodanie większej ilości produktów i przypraw, ale ja tym razem nie miałam ani czasu ani ochoty bawić się w kulinarnego czarodzieja :-) Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku. Cały urok tkwi w jej prostocie.Składniki:2 l
bulionu drobiowego lub
wody250 g
młodych pieczarek2
marchewkikawałek
selera3 średnie
ziemniaki250 ml
śmietanki 30%1 łyżka
masłasól,
pieprz1.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanym
maśle. Nie ma konieczności ich obierania, ponieważ
młode grzybki mają gładką i jędrną skórkę.
Ziemniaki,
marchewkę i
selera obieramy, kroimy w drobną kostkę, zalewamy
bulionem drobiowym i gotujemy ok 10 minut na średnim ogniu.2. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy podduszone
pieczarki i
śmietankę 30%. Zupę doprawiamy
solą i
pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.3. Zupę
pieczarkową można podawać z
makaronem lub
ryżem.SMACZNEGO :-)Szybko poszło, prawda? :-)))))
