Wykonanie

Po długim oczekiwaniu (sama nie wiem na co) w końcu kupiłam sobie foremki do tartaletek. Nie byłabym sobą, gdybym od razu ich nie przetestowała. Nie wiedząc jeszcze jakie zrobię do nich nadzienie, uruchomiłam wewnętrznego turbo robota i wzięłam się za pieczenie. Na dzień dobry zrobiłam ok 50 kruchych
spodów (proporcje w składnikach podane są na ok 30 szt tartaletek). Gdyby nie zmęczenie, które dało się odczuć o 10 wieczór (w międzyczasie robiłam jeszcze drożdżówki z
rabarbarem, które poszły w świat) pewnie pokusiłabym się o zrobienie bardziej wymagającego kremu. Ale przecież
budyń też jest świetny, no nie? :) Jednak najbardziej jestem zadowolona z.... glazury. To właśnie ta słodka, ni to galaretkowata, ni to kisielowata warstwa pokrywająca większość cukierniczych słodkości znalazła się na wierzchu moich słodkich wypieków :-)Składniki:kruche
spody:2
jajka400 g
mąki pszennej200 g
cukru pudru200 g zimnego
masłaszczypta
solibudyń:2
żółtka500 ml
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2
laski wanilii3 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
masłaglazura:250 g
soku brzoskwiniowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukrudowolne
owocemasłobułka tarta1. Na stolnicę przesiewamy
mąkę z
solą i
cukrem pudrem, dodajemy posiekane w kostkę
masło,
jajka i całość bardzo dokładnie, ale szybko zarabiamy. Kruche ciasto można również zarobić w malakserze z odpowiednią końcówką. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na 1 godzinę.2. Każdą foremkę do tartaletek smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą. Dzięki temu babeczki bardzo łatwo będzie nam wyciągać z foremek.3. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, rozwałkowujemy je na ok. 4-5 mm na stolnicy podsypanej
mąką, podkładamy pod nie foremki, wypełniamy je rozwałkowanym
ciastem i odcinamy na brzegach nadmiar ciasta. Tak postępujemy do momentu, aż zużyjemy całe ciasto. Przygotowane
spody nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy ok 20 minut, aż kruche
spody lekko zbrązowieją. Chwilę studzimy, ale jeszcze ciepłe babeczki wyciągamy z foremek.4. Krem budyniowy: 1,5 szkl
mleka razem z
cukrem,
masłem i ziarenkami
wanilii stawiamy na gazie. Pozostałą część
mleka mieszamy z
mąką i
żółtkami. Gdy
mleko zacznie się gotować wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy ok 20 s. Jeszcze gorącym
budyniem napełniamy babeczki.5. Glazura: 200g
soku brzoskwiniowego podgrzewamy. W misce mieszamy pozostały sok razem z
mąką ziemniaczaną i
cukrem. Taką mieszankę wlewamy do gotującego się soku. Po 10 sekundach ściągamy garnek z ognia.6. Babeczki dekorujemy ulubionymi
owocami i smarujemy glazurą.SMACZNEGO :-)



