Wykonanie

Galareta świnka to moja propozycja na zabawne i ładne podanie tradycyjnej galarety wieprzowej. Niestety podczas wyciągania ,,wieprzków" z butelki urwałam im ryjki, ale myślę, że i tak efekt końcowy wyszedł świetny :) Danie jest pracochłonne, ale cieszy oczy.
Świnki zagościły u mnie na swojskim
stole, który przygotowałam na imprezę urodzinową mojego
męża.Składniki:2 nóżki wieprzowe1
golonka wieprzowa (przednia)40 dag
żeberekkilka ziaren
ziela angielskiego4
liście laurowe3 łyżki
żelatyny4 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smakudrobiowa
wędlina w plastrach
oliwkigoździki1 butelka 1 , 5 l1 butelka 0 , 5 l1. Galaretę przygotowujemy ok 2 dni przed podaniem. Nóżki wieprzowe i
golonkę zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na ok 1 godz. -
mięso się dokładnie oczyści. Po godzinie
mięso przelewamy jeszcze raz zimną
wodą, wstawiamy do garnka w taki sposób, aby
mięso było blisko siebie (najlepiej, aby było ściśnięte) i zalewamy
wodą tak, by w całości je przykryć. Dodajemy
ziele angielskie i
liście laurowe.2.
Mięso na galaretę gotujemy ok 3 godzin na bardzo małym ogniu, co jakiś czas ściągamy z wierzchu szumowiny. Po 2 godzinach gotowania dodajemy
żeberka.3. Ugotowane, miękkie
mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki.
Wodę przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się kulek
ziela angielskiego i
liści laurowych. Do
wody z gotowania dodajemy pokrojone
mięso, oraz rozpuszczoną
żelatynę. Doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i
pieprzem.4. Do butelek (najlepiej przez lejek) wlewamy
wodę z
mięsem - butelki musimy zapełnić po samą nakrętkę! W pozycji leżącej chowamy do lodówki na 2 dni.5. Galaretę przed podaniem trzeba wyciągnąć z butelek - i tu mogą zacząć się schodki. Butelkę należy naciąć wzdłuż (od wieczka aż po sam koniec), a następnie w paru miejsach wszerz. Świnkę razem z ponacinaną butelką przekładamy na talerz i dopiero delikatnie pozbywamy się butelki. Ja do mojej
świnki dodałam za mało
żelatyny, dlatego odpadły mi ryjki :)6. Świnkę dekorujemy
oliwkami i
szynką. Podajemy z
octem lub
sokiem z cytryny.SMACZNEGO :-)

