Wykonanie

Uwielbiane przez każdego pyszne i soczyste klopsiki w towarzystwie
kurek idealnie nadadzą się na elegancki obiad. Dzięki użyciu zmielonego
mięsa z
łopatki (a nie gotowego mielonego) pulpety są zbite i bardzo soczyste, podczas duszenia nie rozpadają się.Składniki:500 g
mięsa z
łopatki1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanej
pietruszkisól,
pieprz,
wegeta100 g
żółtego sera w kostce
mąka do obtoczenia
olej lub
oliwa do smażenia3 łyżki
masła250 ml
śmietanki 30%250 g świeżych
kurek400 ml rosołu (może być z kostki)
pieprz,
sól1.
Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia mięsa lub rozdrabniamy w blenderze.
Cebulę siekamy na drobną kostkę,
czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do
mięsa. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
wegetą i
pietruszką.2. Z gotowej masy lepimy pulpety i każdy z nich nadziewamy paskiem
żółtego sera, a następnie dokładnie obtaczamy w
mące. Klopsy obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

3. Na patelni roztapiamy
masło i obsmażamy
kurki. Gdy
grzyby lekko zmiękną wyciągamy je łyżką cedzakową i na tą samą patelnię układamy klopsy, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem ok25 - 30 minut. Przed podaniem do całości dodajemy kubek słodkiej
śmietanki,
kurki i gotujemy jeszcze ok 15 minut, aby sos lekko zgęstniał. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4. Danie można posypać startym
żółtym serem, ale ja tego nie zrobiłam, aby nie było zbyt ciężkie :)
