Wykonanie
Bardzo soczysty, intensywnie
cytrusowy kurczak gościł dzisiaj na moim
stole z dodatkiem tzatzików, duszonej
marchewki i
ostrym sosem. Idealny dla osób, które uwielbiają to
mięso, a tradycyjny sposób jego przygotowania już im się znudził :) Dużo nie trzeba, aby stworzyć z niego naprawdę pyszne i wyjątkowe danie.
Składniki:
Cały
kurczak (ok 2 kg)
1
pomarańcza1
cytryna1
cebulasok z 1/2
pomarańczysok z 1/2
cytryny1/2 łyżeczki
płatków chilli1,5 łyżeczki
wegety1/2 łyżeczki
pieprzu1.
Pomarańczę i
cytrynę dokładnie myjemy a następnie sparzamy, kroimy na cząstki razem z
cebulą i faszerujemy
kurczaka delikatnie dociskając, aby
soki z
owoców lekko wypłynęły. Sok z
pomarańczy i
cytryny wlewamy do miski, dodajemy
przyprawy, dokładnie mieszamy i taką marynatą polewamy
kurczaka włożonego do rękawa do pieczenia.
2.
Kurczaka pieczemy 1 godz na kg, czyli w tym przypadku ok 2 godz.