Wykonanie
W kuchni czuję się jak
ryba w wodzie. Gdy moje starania przynoszą efekty czuję się doskonale i wiem, że to co robię ma sens. Największą radość sprawia mi wyraz zadowolenia na twarzach znajomych i rodziny, gdy jedzą to, co im przygotuję. Czasami jednak porzucam wszystkie swoje zasady w gotowaniu i dekorowaniu, bawiąc się w kuchni jak małe dziecko. I oto przedstawiam efekt jednego z takich dni :)Składniki:10
jajek4 łyżeczki pesto
pomidorowego3 łyżki
majonezupieprzszczypiorek lub
koperek3
rzodkiewkigoździkiżółty ser1.
Jajka gotujemy na twardo, koniecznie w osolonej wodzie (wtedy
jajka nie popękają). Studzimy. Gdy są już zimne, przekrawamy je na pół i do osobnej miski łyżeczką wydrążamy
żółtka.
2.
Żółtka, pesto,
majonez i
zieleninę łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy widelcem. Doprawiamy do smaku
pieprzem.
3. Połówki
jajek nadziewamy pastą i odwracamy
jajko brzuszkiem do góry. Na jednym końcu
jajka z
goździków robimy oczy myszki, następnie nacinamy delikatnie nożem boki
jajka, w które wkładamy pokrojoną w plasterki
rzodkiewkę - w ten sposób powstają uszy. Myszki układamy na sałacie, a
między nie układamy kostki żółtego, dziurawego
sera.