Wykonanie

Domowa szyneczka jest, domowe pasty do
chleba są, więc i musi być domowy, chrupiący i pachnący bochenek
chleba.Składniki:300 ml
wody4 dag świeżych
drożdży100 ml
mleka400 g
mąki pszennej chlebowej4 łyżki
mąki razowej8 łyżek
płatków owsianych3 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli3 łyżki
olejugarść suszonych
śliwek1. Z
drożdży,
mleka,
cukru i kilku łyżek
mąki robimy zaczyn. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach mieszamy ze sobą resztę składników (za wyjątkiem
śliwek), dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto (może być konieczne dodanie
mąki. Dopóki ciasto nie będzie gładkie podsypujemy je
mąką i zarabiamy). Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.2. Wyrośnięte ciasto zarabiamy jeszcze raz tym razem z dodatkiem
śliwek, formujemy
chleb (u mnie forma keksowa), smarujemy wierzch
mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 *C na 10 minut, a następnie na ok 40 minut do 190*C. Upieczony chlebek studzimy. Kroimy zimny.


