Wykonanie
Sezon na
brokuły uważam zdecydowanie za otwarty, Jeszcze miesiąc temu chodząc po sklepie moją uwagę zwrócila cena tego zielonego warzywa. Sprzedawcy liczyli sobie za nie aż 8 zł ( za mały bukiecik). Wystarczyło poczekać tydzień i cena nie przekracza 2 zł.W tym sezonie
brokuły są najlepsze, zielone, świeże, nie łatwo jest je rozgotować i przede wszystkim tak prędko nie żółkną.Składniki:2 bukiety
brokuł1
ser feta light 30%garść
orzechów włoskich100 g
migdałów w płatkachSos:1
jogurt grecki (400g)2 łyżki
majonezu (można pominąć)3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
cukier,
sok z cytryny1. Do dużego naczynia wlewamy
wodę, gdy się zagotuje dodajemy
sól i
cukier (mniej więcej tyle samo).
Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do wrzącej
wody. Gotujemy al dente (ok 4 - 5 minut, w zależności od wielkości różyczek), następnie cedzimy i przelewamy zimną
wodą.2.
Jogurt grecki łączymy z
majonezem, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę,
sól,
pieprz,
cukier i
sok z cytryny.3.
Ser feta kroimy na małe kwadraty.
Orzechy prażymy na patelni do uzyskania złotego koloru.
4. Do naczynia wkładamy
brokuły,
ser feta, zalewamy wszystko sosem i przed podaniem posypujemy prażonymi
orzechami.