ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z 3 rodzajami czekolady

Sernik na zimno z 3 rodzajami czekolady

nazwa

Wykonanie

Krótka historia serniczka. Irlandia, szaro... wieje wiatr... pada deszcz, a tu nagle... przychodzi wieeelka ochota na ciasto z czekoladą :) 10 minut i powstał jeden z najlepszych serników jakie do tej pory jadłam.
Ciasto wbrew pozorom nie jest za słodkie. Warstwy idealnie się ze sobą komponują, wystarczy kawałek, aby zaspokoić swój wilczy słodyczkowy apetyt :)
Składniki:
1 kg sera w wiaderku
3 białe czekolady
3 mleczne czekolady
3 gorzkie czekolady
600 g śmietanki kremówki (u mnie 30%)
1 szklanki cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
opakowanie herbatników digestive
1. Ser dzielimy na 3 części. Po 2 z każdego rodzaju czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrami na puszystą pianę, żelatynę moczymy w 12 łyżkach wody, gdy napęcznieje stawiamy na ogniu i rozpuszczamy. Do każdej miseczki z serem dajemy po równo żelatynę, następnie wlewamy do 1 miski białą czekoladę, do 2 mleczną, a do 3 gorzką. Dokładnie mieszamy. Śmietankę po równo dzielimy na masy i dokładnie mieszamy z serem.
2. Brytfanki 30 x 11 wykładamy folią aluminiową. Wlewamy masy serowe w kolejności: gorzka czekolada mleczna czekolada biała czekolada Wierzch wykładamy herbatnikami. Ciasto wkładamy do lodówki, aby dobrze stężało.
3. Najlepiej na następny dzień wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy je z brytfanek do góry nogami. Każdą z pozostałych czekolad roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nimi blok serowy. Ciasto jest rewelacyjne, idealnie komponują się ze sobą warstwy serowe.
Z PODANYCH SKŁADNIKÓW WYCHODZĄ 2 BLASZKI O WYMIARACH 30 X 11
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/01/sernik-na-zimno-z-3-rodzajami-czekolady.html