Wykonanie
Coś dla miłośników wszelkiego rodzaju
czekolad, do których ja również się zaliczam.
Czekolada to składnik, którego nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchennej szafce. Oprócz
mąki,
śmietany i
masła jest jednym ze składników, które używam najczęściej.Samą
czekoladę lubię bardzo, ale znacznie bardziej lubię przygotować coś z jej dodatkiem. Trafiając na przepis, trójczekoladowego sernika rozpłynęłam się w zachwycie i również chciałam
mieć taki w domu ;)W smaku sernik jest trochę gorzki trochę słodki - zależy jak się skubnie. Jedno jest pewne, jeden kawałek zaspokaja chęć na coś słodkiego ;)
Składniki:ok. 10
herbatników (u mnie z
czekoladą)100 g
gorzkiej czekolady100 g
mlecznej czekolady100 g
białej czekolady500 g
twarogu z wiaderka,
twarożku śmietankowego,
serka Philadelphia lub Quark300 g słodkiej
śmietany 30 - 36% (u mnie double cream)3 łyżeczki
żelatyny100 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegododatkowo trochę
czekolady do polania
Twaróg utrzyj z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej
wody.
Czekolady rozpuść pojedynczo w kąpieli
wodnej.Ubij
śmietanę.Gdy
żelatyna napęcznieje, podgrzej ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści (ja na chwilkę wstawiłam do mikrofalówki), a następnie wymieszaj z
twarogiem.*Aby zapobiec powstaniu grudek dodaj najpierw kilka łyżek
twarogu do
żelatyny, dokładnie wymieszaj, a
potem dodaj do reszty
twarogu.*
Podziel
ser na trzy części. Do każdej dodaj po rozpuszczonej
czekoladzie, a następnie po 1/3 ubitej
śmietany i delikatnie wymieszaj.
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do formy najpierw masę z
gorzką czekoladą, kolejno
mleczną i na koniec białą. Na górze ułóż
herbatniki.
Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnij z formy odwracając do góry nogami. Ściągnij papier i polej
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej.
źródło: Sernik Trójczekoladowy