Wykonanie

Cebularze to chyba jedne z najlepszych bułeczek (przynajmniej dla mnie). Te różnią się od tradycyjnych, smakują trochę jak pizza z
cebulą :) Idealnie nadają się do zup takich jak żurek czy kartoflanka.Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki razowej3 dag świeżych
drożdży1 szklanka ciepłej
wody (aby były delikatniejsze, można dać pół na pół z
mlekiem)szczypta
soli1 łyżeczka
przyprawy do pizzy2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
słodkiej papryki2
cebule1/2 łyżeczki
wegety1/2 łyżeczki
majeranku1. Ciasto wyrabiamy jak na pizzę.
Mąki mieszamy ze sobą, robimy dołeczek, dajemy pokruszone
drożdże i zalewamy wszystko ciepłą
wodą. Zostawiamy do ,,napęcznienia". Następnie dajemy
oliwę z oliwek,
przyprawy i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.2. Gdy ciasto ładnie wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz (bez
mąki!) i tworzymy kulę, z której odrywamy niewielkie porcje ciasta. Z każdej porcji robimy kulkę, którą następnie zgniatamy (u mnie do tego posłużyła deska do krojenia:) ). Takie placuszki wykładamy na blachę i podpiekamy w 180*C przez 5 minut.

3.
Cebulę obieramy i kroimy na małe piórka. Podsmażamy na
oleju. Gdy
cebula lekko się zarumieni doprawiamy ją
wegetą i
majerankiem. Po podpieczeniu na każdego placuszka kładziemy
cebulę
4. Wszystko razem zapiekamy jeszcze ok 20 minut.