ßßß
Składniki:500 g mąki tortowej1 paczka drożdży instant50 g masła (może być margaryna, ale jestem zwolenniczką masła w wypiekach)1 szklanka ciepłego mleka (ciepłego, nie gorącego)4 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego1 jajkoszczypta soliok. 800 g śliwek wydrylowanychKruszonka:50 g masła5 łyżek mąki5 łyżek cukruRozgrzewamy piekarnik. Jeśli tak jak ja pieczecie ciasto na kamieniu - kamień ma być w nagrzewającym się piekarniku.W misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i drożdżami. Dodajemy jajko, roztopione masło i szklankę ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być ani za twarde ani za miękkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość - zajmie to koło 40 minut.W czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy kruszonkę. Znalazłam na to ostatnio świetny patent z którego nie zrezygnuję - roztapiamy masło w rondelku bądź kuchence mikrofalowej i dosypujemy do niego po łyżce mąki i cukru i dokładnie mieszamy. Po pewnym czasie uzyskamy idealną kruszonkę :)Przygotowane ciasto wykładamy na:1. blachę - i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni2. kamień - pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze na 20-30 minut.Smacznego :)A czy Ty dołączyłeś już do lubiących mnie na facebooku ? :>
W trakcie pieczenia w piekarniku :)




