Wykonanie
Jak już Wam się wczoraj pochwaliłam - mam okazję testować kamień granitowy, który dostałam od firmy Bakero (taki sam kamień możecie kupić tutaj).Ja, jak to ja - spróbowałam potestować go na swój sposób, czyli zrobiłam na nim
ciasto drożdżowe. Wyrosło tak samo jak to pieczone tradycyjnie w formie, ale dużo szybciej. I jest (było?) pyszne! :)
Składniki:500 g
mąki tortowej1 paczka
drożdży instant50 g
masła (może być
margaryna, ale jestem zwolenniczką
masła w wypiekach)1 szklanka ciepłego
mleka (ciepłego, nie gorącego)4 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1
jajkoszczypta
soliok. 800 g
śliwek wydrylowanychKruszonka:50 g
masła5 łyżek
mąki5 łyżek
cukruRozgrzewamy piekarnik. Jeśli tak jak ja pieczecie ciasto na kamieniu - kamień ma być w nagrzewającym się piekarniku.W misce mieszamy
mąkę z
cukrem,
cukrem waniliowym i
drożdżami. Dodajemy
jajko, roztopione
masło i szklankę ciepłego
mleka i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być ani za twarde ani za miękkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość - zajmie to koło 40 minut.W czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy kruszonkę. Znalazłam na to ostatnio świetny patent z którego nie zrezygnuję - roztapiamy
masło w rondelku bądź kuchence mikrofalowej i dosypujemy do niego po łyżce
mąki i
cukru i dokładnie mieszamy. Po pewnym czasie uzyskamy idealną kruszonkę :)Przygotowane ciasto wykładamy na:1. blachę - i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni2. kamień - pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze na 20-30 minut.Smacznego :)A czy Ty dołączyłeś już do lubiących mnie na facebooku ? :>
W trakcie pieczenia w piekarniku :)