Wykonanie
Kolejna pozycja
śniadaniowa, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu :)Składniki (na 8-10 sztuk):1 i 2/3 szklanki
mąki1/4 szklanki drobnego
cukru50 g miękkiego
masła, posiekanego w kostkę1 duże
jajko100 ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solidodatki wedle gustu: u nas były
żurawiny, można dodać też
suszonych moreli,
rodzynek, itp.Przygotować 2 miski i nastawić piekarnik na 220 stopni.W jednej misce dokładnie ubić
jajko, dodać
mleko i dokładnie wymieszać.W drugiej przesianą
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i szczyptą
soli. Dodać
masło i dokładnie wymieszać. Dolać do tego 3/4 składników z drugiej miski (
mleko z
jajkiem), wsypać ulubione dodatki i zagnieść ciasto.Na stolnicy posypanej
mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5-2 cm, wycinać
ciastka, układać na papierze do pieczenia, posmarować resztką mieszanki jajeczno-
mlecznej.Piec około 10-12 minut.Podawać z
dżemem,
bitą śmietaną,
kakao.Smacznego :)