Wykonanie
Obrodziły nam ostatnio w owadzim sklepie
ośmiornice. Cieszy mnie to ogromnie bo bardzo je lubię - jaka to przyjemność móc kupić takiego stwora w przyzwoitej cenie. No to dzisiaj portugalskie danie czyli arroz de polvo no forno. Jest pyszne, a przy tym z niewielkiej
ośmiornicy otrzymujemy całkiem solidne danie. Bardzo polecam!Warto obejrzeć ten film

składniki1
ośmiornica (ok 800 - 1000kg)2 (120 g )
cebuli w kostkę1 łyżeczka
słodkiej paprykiszklanka
ryżu1 - 2 łyżki pasty pomidorowejpęczek
pietruszkiprzygotowanie
Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną, rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony). Można
ośmiornicę sparzyć, zanurzając ją w garnku z wrzącą
wodą, ale nie jest to konieczne. Od
spodu ośmiornicy zobaczymy czarny punkt - trzeba wycisnąć "dziób" który się tam znajduje. Głowę
ośmiornicy odciąć, zaraz nad zgrubieniami (oczami) znajdującymi się pomiędzy głową a ramionami. Głowę rozciąć tak aby można ją było rozłożyć na płasko. Z odciętej głowy ściągnąć skórę. Z pozostałej części odciąć ramiona. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać
oliwę - 3/4 szklanki. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i smażyć na małym ogniu tak długo aż
cebula zmięknie. Dolać szklankę
wody i włożyć
ośmiornicę. Dodać łyżeczkę
słodkiej papryki, zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż
ośmiornica będzie miękka - ok 30 - 40 minut. Miękką
ośmiornicę wyjąć z
wywaru. Powinno zostać nam ok 450 ml
wywaru. Wsypać szklankę
ryżu, dodać szklankę
wody, posolić, dodać pastę
pomidorową, gotować pod przykryciem tak długo aż
ryż będzie miękki. Pod koniec dodać jeszcze szklankę
wody.
Ryż nie powinien być gęsty i suchy. Dodać
ośmiornicę, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekać ok 20 minut. Smacznego!




