ßßß
Pyszna zupa na jesienne dni. Lubię cebulę i generalnie dość sporo zużywam jej w mojej kuchni. W sezonie jesienno-zimowym kilka razy robię zupę cebulową. Zwykle na maśle, które według mnie idealnie podkreśla smak cebuli. Zwykle też podaję taką zupę z grzankami z chleba razowego, ale tym razem postanowiłam zmienić to przyzwyczajenie i ugotować do zupy makaron wyglądem przypominający ryż. Taka wersja jest równie smaczna. Polecam!Składniki (na 5-6 porcji):80 dag cebuli, posiekanej dowolnie2 średnie marchewki, posiekane1 mała pietruszka, posiekana1.5l wrzątku2 łyżki masłaprzyprawy: kurkuma, lubczyk, pieprz cayenne, tymianek, ziele angielskie, liść laurowyok. 200g makaronu w kształcie ryżu, ugotowanegodo podania: pietruszka zielona, posiekanaW garnku rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i duszę pod przykryciem na małym ogniu aż będzie miękka i lekko złotawa. Zalewam wrzątkiem i dodaję przyprawy oraz pozostałe warzywa. Gotuję ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (wszystko zależy od wielkości warzyw - im mniejsze, tym szybciej się ugotują). Następnie miksuję blenderem ręcznym.Podaję (tym razem) z makaronem, obowiązkowo posypuję pietruszką.