Wykonanie
Pyszna zupa na jesienne dni. Lubię
cebulę i generalnie dość sporo zużywam jej w mojej kuchni. W sezonie jesienno-zimowym kilka
razy robię zupę
cebulową. Zwykle na
maśle, które według mnie idealnie podkreśla smak
cebuli. Zwykle też podaję taką zupę z grzankami z
chleba razowego, ale tym razem postanowiłam zmienić to przyzwyczajenie i ugotować do zupy
makaron wyglądem przypominający
ryż. Taka wersja jest równie smaczna. Polecam!Składniki (na 5-6 porcji):80 dag
cebuli, posiekanej dowolnie2 średnie
marchewki, posiekane1 mała
pietruszka, posiekana1.5l wrzątku2 łyżki
masłaprzyprawy:
kurkuma,
lubczyk,
pieprz cayenne,
tymianek,
ziele angielskie,
liść laurowyok. 200g
makaronu w kształcie
ryżu, ugotowanegodo podania:
pietruszka zielona, posiekanaW garnku rozpuszczam
masło, wrzucam
cebulę i duszę pod przykryciem na małym ogniu aż będzie miękka i lekko złotawa. Zalewam wrzątkiem i dodaję
przyprawy oraz pozostałe warzywa. Gotuję ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (wszystko zależy od wielkości warzyw - im mniejsze, tym szybciej się ugotują). Następnie miksuję blenderem ręcznym.Podaję (tym razem) z
makaronem, obowiązkowo posypuję
pietruszką.