Wykonanie
Pyszny letni deser, w sam raz na trwający sezon
czereśniowy. Najbardziej pracochłonną czynnością jest wyjęcie pestek ( nie mam drylownicy ), ale można też pestki zostawić - podobno tak jest smaczniej, trzeba tylko o tym pamiętać i uważać przy jedzeniu. Deser zniknął bardzo szybko, nie potrafię wiec powiedzieć czy równie smaczny będzie po nocy spędzonej w lodówce.
Składniki na około 4 spore porcje450 g świeżych
czereśni, bez pestek20 g roztopionego
masła3
jajka180 ml
mleka75 g
mąkiszczypta
soli60 g
ksylitolu (lub
cukru)1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiDo podania
cukier puderprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st C.
Wiśnie umyć, osuszyć, wypestkować ( w wersji klasycznej pestki zostawiamy), wymieszać z łyżką
ksylitolu lub
cukru. Posmarować
masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć
wiśnie w naczyniu, w jednej warstwie.Przygotować ciasto.Wymieszać
jajka z pozostałym
cukrem i
solą. Dodać
mąkę,
mleko, ekstrakt z
wanilii, ponownie wymieszać. Dodać stopione
masło, mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze.Wlać masę na
wiśnie.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest upieczone - wykałaczka powinna wyjść z ciasta sucha. Schłodzić na kratce przez parę minut, ciasto trochę opadnie. Można przed podaniem posypać
cukrem pudrem. Podawaj na ciepło - lekko letnie, lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!