Wykonanie
Bardzo delikatna i
ziołowa ryba. Nie wymaga wielu przygotowań, piecze się szybko. Mój
pstrąg był malutki - to porcja dla jednej, średnio głodnej, osoby. Ale jeżeli oprócz
sałaty dołożymy np. frytki - taki mały
pstrąg będzie wystarczającym obiadowym daniem.
składniki (1 porcja)180 g - 200 g
pstrąg patroszony1 łyżeczka
masłagałązka
tymiankuparę gałązek
kolendryplasterek
cytrynysólpieprz młotkowany z
kolendrąprzygotowaniepiekarnik nagrzać do 200 st
Rybę umyć osuszyć. Posypać
solą i
pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Skórę
ryby lekko ukośnie naciąć po 3x z każdej strony. Do kieszonki po wypatroszeniu włożyć
masło,
zioła i cząstkę
cytryny.Tak przygotowaną
rybę położyć na folii aluminiowej. Brzegi folii unieść do góry, tworząc luźny, pakunek - szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut. Podawać z
sałata, surówką,
chlebem lub frytkami. Smacznego!