Wykonanie
Bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z
wątróbki gęsiej. Zostały mi
wątróbki z dwóch gęsi, szukałam prostego przepisu na jakieś smarowidło. Ten okazał się dobrą inspiracją. Zamiast sproszkowanej
cebuli i
czosnku, dałam świeże. Użyłam tylko gęsiej
wątróbki. Możemy przemieszać
wątróbkę - kurzą z
wątróbką gęsią. Niestety nie zważyłam
wątróbki przed zrobieniem - mój błąd. Robiłam wg miar z przepisu, czyli na szklanki (cup). Wyszły dwa pojemniki o pojemności ok 160 ml każdy.

składnikiok 1 szklanki
wątróbki z gęsi (u mnie
wątróbki z dwóch gęsi)1
jajkoparę listków
selera naciowego3 - 4 ząbki
czosnku1
szalotka1/2 łyżeczki
soliszczypta
pieprz białego mielonegook 180 ml gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane
masłoprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć
wątróbki,
jajka,
sól,
seler,
czosnek,
cebulę sól i
biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz do mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy do pieczenia lub 2 małych foremek. Można dodatkowo przecedzić przez sito o drobnych oczkach.Wstawić naczynka do większego naczynia. Wypełnić gorącą
wodą do połowy wysokości naczynek z pastą. Piec przez 30-45 minut, aż pasta stężeje. Wyjąć po ostudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać z grzankami. Smacznego!


