Wykonanie
Przepis wypatrzyłam u Danusi . Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do
chleba.
Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna
wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !

ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego
mięsa350 g
mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą
karkówkę)2 płaskie łyżeczki
soli lub wg własnego smaku1 płaska łyżeczka
czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka
cukru- pudru nie dałam3 ząbki
czosnku- posiekanego drobno3 płaskie łyżeczki
żelatyny2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego
koperku i
pietruszkiłyżka
majerankuolej do posmarowania foliifolia srebrnaprzygotowanie
Mięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm.
Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić.
Mięsa umieścić w jednej misce, dodać wszystkie
przyprawy, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak aby składniki dobrze się połączyły a
mięso nieco rozkleiło.Folię rozłożyć na blacie błyszczącą stroną do góry i posmarować
olejem. Na folię przenieść
mięso wstępnie uformowane w roladę. Zawinąć szczelnie i dośc ściśle w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię a roladę przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki




