ßßß Cookit - przepis na Najlepsze pieczone mięso na kanapki

Najlepsze pieczone mięso na kanapki

nazwa

Wykonanie

Urlop urlop i po urlopie! Wróciliśmy z borów tucholskich obładowani suszonymi grzybami. Przez 2 tygodnie suszarka chodziła dzień i noc.
Tymczasem jeszcze przed urlopem wypatrzyłam u Danusi roladę wieprzowo drobiową i byłam przekonana, że zrobię ją tuż po powrocie. Tak też się stało i jak zwykle był to strzał w dziesiątkę.
Wilgotna, bardzo aromatyczna, lekko pikantna, bogata smakowo. To moje ulubione pieczone mięso na kanapki - u mojego męża zajęło zaszczytne drugie miejsce po karkówce :)
Błyskawiczna w robieniu - wystarczy pokroić mięso, co dla sprawnej ręki jest chwilką. Nie trzeba całą noc marynować co też może być istotne. Jednym słowem mięsiwo idealne.
Użyłam innego mięsa niż Danusia i doprawiłam po swojemu.
Składniki
0,6 kg mięsa z udźca indyka bez kości
0,4 kg mielonej łopatki wieprzowej
2 płaskie łyżeczki soli
3 płaskie łyżeczki żelatyny
2 czubate łyżki posiekanego koperku
spora szczypta cząbru
płaska łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
płaska łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
płaska łyżeczka cukru pudru
pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej
2 ząbki czosnku drobno posiekane
olej do smarowania folii
folia aluminiowa
Przygotowanie:
Udziec pokroić w kostkę wykrawając przy tym żyłę i większość błon.
W misce wymieszać mięso udźca, łopatkę i wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić i uformować walec
Na blasze do pieczenia położyć dwa spore kawałki folii aluminiowej błyszczącą stroną do góry.
Wierzchni płat folii posmarować olejem. przełożyć na niego mięsną roladę i ciasno zawinąć najpierw pierwszy, potem drugi płat folii.
Piec 55 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po tym czasie wyjąć i ostudzić bez odwijania folii. Gdy rolada wystygnie odwinąć folię i przełożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/09/najlepsze-pieczone-mieso-na-kanapki.html