Wykonanie
Urlop urlop i po urlopie! Wróciliśmy z borów tucholskich obładowani
suszonymi grzybami. Przez 2 tygodnie suszarka chodziła dzień i noc.Tymczasem jeszcze przed urlopem wypatrzyłam u Danusi roladę wieprzowo drobiową i byłam przekonana, że zrobię ją tuż po powrocie. Tak też się stało i jak zwykle był to strzał w dziesiątkę.Wilgotna, bardzo aromatyczna, lekko pikantna, bogata
smakowo. To moje ulubione
pieczone mięso na kanapki - u mojego
męża zajęło zaszczytne drugie miejsce po
karkówce :)Błyskawiczna w robieniu - wystarczy pokroić
mięso, co dla sprawnej ręki jest chwilką. Nie trzeba całą noc marynować co też może być istotne. Jednym słowem mięsiwo idealne.Użyłam innego
mięsa niż Danusia i doprawiłam po swojemu.Składniki0,6 kg
mięsa z udźca
indyka bez kości0,4 kg mielonej
łopatki wieprzowej2 płaskie łyżeczki
soli3 płaskie łyżeczki
żelatyny2 czubate łyżki posiekanego
koperkuspora szczypta cząbrupłaska łyżeczka
majerankupłaska łyżeczka mielonego
czarnego pieprzupłaska łyżeczka
czerwonej papryki słodkiejpłaska łyżeczka
cukru pudrupół płaskiej łyżeczki
papryki ostrej2 ząbki
czosnku drobno posiekane
olej do smarowania foliifolia aluminiowaPrzygotowanie:
Udziec pokroić w kostkę wykrawając przy tym żyłę i większość błon.W misce wymieszać
mięso udźca,
łopatkę i wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić i uformować walecNa blasze do pieczenia położyć dwa spore kawałki folii aluminiowej błyszczącą stroną do góry.Wierzchni płat folii posmarować
olejem. przełożyć na niego
mięsną roladę i ciasno zawinąć najpierw pierwszy,
potem drugi płat folii.Piec 55 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po tym czasie wyjąć i ostudzić bez odwijania folii. Gdy rolada wystygnie odwinąć folię i przełożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce.Smacznego!
