Wykonanie
Danie, które pojawia się tylko w czasie, gdy dostępne są świeże
grzyby. Proste do zrobienia, jedyny problem to czyszczenie
grzybów, ale być może tylko ja nie lubię tego robić. Może dlatego, że sama
grzybów nie zbieram, kupuję na rynku, i bywa tak, że te kupione, nie do końca są takie jakie być powinny. Ale tak duszone
grzyby są pyszne, więc warto się trochę pomęczyć.
składniki1 kg podgrzybków1/2 kg
prawdziwków2
cebule2 ząbki
czosnku200 g
śmietany 18%natka pietruszkisól,
pieprzczerwone wino do podlaniaprzygotowanie
Grzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na pół lub na cztery.
Cebulę pokroić w piórka. W dużym garnku, najlepiej takim który możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać
oliwę z
masłem, podsmażyć
cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno
czosnek, wrzucić
grzyby, posolić popieprzyć, dusić parę minut pod przykryciem, aż
grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę
grzyby podlać
winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać
śmietanę, dobrze wymieszać i kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną
natką pietruszki, podawać z
ziemniakami Smacznego!