Wykonanie
Trochę inny chłodnik.
Winogrona powodują, że jest nieco słodkawy,
czosnek nadaje ostrości, a
migdały i
chleb dają przyjemną fakturę. Polecam!Inspiracją był przepis ze strony Eating Well

składniki (4 porcje)300 g
ogórków400 g zielonych
winogron1 kromka
białego chleba, skórka odcięta2 szklanki
bulionu z kurczaka1
melon pozbawiony pestek i skórki1/2 szklanki
płatków migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwa z oliwek2 łyżki
białego octu winnego3/4 łyżeczki
soliprzygotowanieOdłożyć kawałek
ogórka i parę
winogron do podania zupy -
ogórek pokroić w kostkę ,
winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki.Obrać pozostałe
ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć
ogórki na puree. Zmiksować
winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć
winogrona z
ogórkiem, dodać
chleb, rosół,
melon, 6 łyżek
migdałów,
czosnek,
olej,
ocet i
sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce, przykryć i chłodzić w lodówce, co najmniej 2 godziny, do jednego dnia.Podawać posypane
płatkami migdałowymi,
ogórkiem i
winogronami. Polać
oliwą. Smacznego!Uwagi: prażone
migdały: całe
migdały rozłożyć na blasze i piec w temperaturze 180 ° C, mieszając raz, ok 7 do 9 minut.
Migdały w płatkach lub małych kawałkach lub prażyć w małej suchej patelni na średnim ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią , od 2 do 4 minut.

