Wykonanie
Kolejny przepis na roladę z
polędwiczki wieprzowej. (Polędwiczka z chorizo tutaj ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet
polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję
mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z
rukoli powstała tylko dlatego, że
sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

składniki ( 4 porcje)1 polędwiczka ok 500 gpasta z
rukoli:125 g
rukoli2 - 3 łyżki
oliwy z oliwek ( możemy użyć
oliwy z
pomidorów)2 łyżki tartego
parmezanufarsz:6
pomidorów suszonych (z
oliwy)50 g
żółtego sera ( użyłam
cheddara)
sólpieprzok 100 - 150 g
szynki suszona, typu parmeńskiego, cienkie plastry, do obłożenia
polędwiczkiprzygotowaniePolędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu
polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek
mięsa nie do końca połączony z resztą - należy go odciąć i odłożyć na bok.
Rukolę rozdrobnić w blenderze razem z
oliwą. Przełożyć do miseczki, wymieszać z
parmezanem.
Ser zetrzeć na tarce .Jeżeli odcięliśmy tzw główkę , należy ją posiekać w blenderze.Położyć
mięso na desce i
ostrym nożem rozciąć wzdłuż , ale nie do końca, tylko tak , aby można je było rozłożyć jak książkę . Przykryć folią spożywcza i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć.Na tak przygotowanym płacie
mięsa rozłożyć równomiernie: najpierw warstwę pasty z
rukoli ( 1/2), posypać tartym
serem (całość), posiekane
mięso, reszta pasty z
rukoli. Na końcu, pośrodku
mięsa (równolegle do dłuższego
boku ) ułożyć pasek z
suszonych pomidorów. Zwinąć całość w roladę, obłożyć
szynką. Plastry
szynki układać wzdłuż rolady, tak aby wystawały poza koniec
mięsa. Wystającymi kawałkami zabezpieczamy boki rolady. Całość obwiązać sznurkiem kuchennym. Blaszkę lub naczynie do pieczenia polać
oliwą. Ułożyć
mięso, polać
oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 40 - 50 minut. Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę kroić ,dajmy jej "odpocząć" ok 5 minut. Smacznego!




