Wykonanie
Najzwyklejszy
rabarbarowo -
truskawkowy kompot. Warto go dobrze schłodzić przed podaniem, będzie idealny na letnie upały.

składniki1 kg
rabarbaru500 g
truskaweklaska
cynamonuparę ziarenek
kardamonu1/2
limonkicukier do smaku
trawa cytrynowa (opcjonalnie)1200 ml
wodyprzygotowanie
rabarbar umyć, obrać, pokroić na 2 - 3 cm kawałki.
truskawki umyć, odciąć szypułki, jeżeli
owoce są duże przekroić na pół .
Rabarbar włożyć do garnka, dodać
cukier,
kardamon,
limonkę,
cynamon i
trawę cytrynową. Zalać
wodą, zagotować. Kiedy
rabarbar się zagotuje dodadać
truskawki i od tego momentu gotować ok 5 minut. Wyłączyć gaz, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Można dorzucić parę listków świeżej
mięty. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać przecedzony lub z
owocami - jak lubimy. Smacznego!

