Wykonanie
Nie jestem miłośniczką gotowanego
kalafiora, zwłaszcza tego gotwanego w większości naszych domów, czyli bardzo miękkiego, w zasadzie rozgotowanego.
Kalafior przygotowany w taki sposób jaki podaję poniżej, jest chrupiący i jędrny. Ci, którzy lubią wersję miękką warzyw, mogą wręcz uważać, że jest niedopieczony. Warto ten przepis wypróbować , zwłaszcza używając młodego
kalafiora. Piekłam jeden nieduży
kalafior, i była to, moim zdaniem, wystarczająca porcja dla 4 osób. Tak przygotowany
kalafior może być dobrą przystawką lub po prostu dodatkiem do
mięsa.Przepis z tej strony

składniki (na 6 porcji)2 małe
kalafiory (każdy około 500 g), liści zewnętrznych usunięte
oliwa z oliwek½ łyżeczki
przyprawy sumak½ łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego
sok z cytrynygarść
pietruszki, posiekana
sól morskaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st.C.
Kalafiory obficie skropić
oliwą, posypać
solą, sumakiem i
kminem.Piec 45 minut do godziny, zmniejszyć nieco temperaturę jeżeli
kalafiory zaczynają się zbyt przypiekać. Warzywa są gotowe, gdy są lekko rumiane a widelec wchodzi w nie tylko z niewielkim
oporem.Przed podaniem skropić ponownie dobrej jakości
oliwą z oliwek i
sokiem z cytryny , a następnie posypać
pietruszką i posolić. Smacznego!


