ßßß Cookit - przepis na Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i ziołami

Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i ziołami

nazwa

Wykonanie

Kolejny chleb upieczony wg przepisu Dany z Leśnego Zakątka . W oryginalnym przepisie Dana użyła zielonego, posiekanego owsa, niestety nie miałam. Jeden chleb upiekłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie szybciej niż zwykle. Moje chleby rosły trochę dłużej niż 2 godziny, co jest zupełnie przyzwoitym wynikiem. Ale najważniejsze, że są proste do zrobienia i bardzo, ale to bardzo smaczne! Jeżeli chcecie więcej informacji na temat tego chleba, odsyłam na stronę Leśnego Zakątka, gdzie Dana podaje mnóstwo cennych rad. Bardzo polecam! I chleb i rady i przepisy Dany!
składniki
Składniki na zaczyn
85g zakwasu z mąki żytniej razowej,
290g mąki żytniej typ 720,
200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta,
320g wody.
Umyte jabłko zetrzeć ze skórką na dużych oczkach tarki do jarzyn. Połączyć z pozostałymi składnikami, przykryć i pozostawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe:
895g zaczynu,
380g mąki żytniej typ 720,
240g mąki pszennej typ 750,
310g wody z solą (dałam 4 łyżeczki soli)
2 garście posiekanego zielonego owsa, lub inne zioła ( użyłam czosnku niedźwiedziego)
przygotowanie
Składniki ciasta dokładnie wymieszać do połączenia. Wyrabiać 3-4 minuty drewnianą łyżką lub mechanicznie. Na koniec wrzucić pocięty owies lub ulubione zioła. Mieszać jeszcze chwilę do dobrego połączenia składników.
Pozostawić ciasto, aby odpoczęło na 20-30 minut.
Posmarować tłuszczem i ewentualnie wysypać mąką razową, 2 foremki o wymiarach 25x12 i 23x12. (piekłam w innych formach, trzeba dobrać to, co mamy w domu ) Wyłożyć ciasto do foremek, łyżką maczaną w ciepłej wodzie, wyrównać, spryskać wodą, posypać pociętym owsem i oprószyć mąką, przykryć i odstawić aż ciasto urośnie - ok 2 godzin.
Początkowa temperatura pieczenia 230-240st. przez 15 minut w naparowanym piekarniku.
Następnie dopiekanie w temp. 210-200st przez 35-40 minut. Studzić na kratce. Smacznego!
Uwagi: nie mam żadnych. Nie było niespodzianek ani przy wyrabianiu ciasta, ani przy pieczeniu.To jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam, wchodzi na stałe do mojej domowej piekarni :)
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/05/chleb-zytnio-pszenny-z-tartym-jabkiem-i.html