Wykonanie
Kolejny
chleb upieczony wg przepisu Dany z Leśnego Zakątka . W oryginalnym przepisie Dana użyła zielonego, posiekanego owsa, niestety nie miałam. Jeden
chleb upiekłam z dodatkiem
czosnku niedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała,
chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie szybciej niż zwykle. Moje
chleby rosły trochę dłużej niż 2 godziny, co jest zupełnie przyzwoitym
wynikiem. Ale najważniejsze, że są proste do zrobienia i bardzo, ale to bardzo smaczne! Jeżeli chcecie więcej informacji na temat tego
chleba, odsyłam na stronę Leśnego Zakątka, gdzie Dana podaje mnóstwo cennych rad. Bardzo polecam! I
chleb i rady i przepisy Dany!

składnikiSkładniki na zaczyn85g zakwasu z
mąki żytniej razowej,290g
mąki żytniej typ 720,200g startego
jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta,320g
wody.Umyte
jabłko zetrzeć ze skórką na dużych oczkach tarki do jarzyn. Połączyć z pozostałymi składnikami, przykryć i pozostawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.Ciasto właściwe:895g zaczynu,380g
mąki żytniej typ 720,240g
mąki pszennej typ 750,310g
wody z
solą (dałam 4 łyżeczki
soli)2 garście posiekanego zielonego owsa, lub inne
zioła ( użyłam
czosnku niedźwiedziego)przygotowanieSkładniki ciasta dokładnie wymieszać do połączenia. Wyrabiać 3-4 minuty drewnianą łyżką lub mechanicznie. Na koniec wrzucić pocięty owies lub ulubione
zioła. Mieszać jeszcze chwilę do dobrego połączenia składników.Pozostawić ciasto, aby odpoczęło na 20-30 minut.Posmarować tłuszczem i ewentualnie wysypać
mąką razową, 2 foremki o wymiarach 25x12 i 23x12. (piekłam w innych formach, trzeba dobrać to, co mamy w domu ) Wyłożyć ciasto do foremek, łyżką maczaną w ciepłej wodzie, wyrównać, spryskać
wodą, posypać pociętym owsem i oprószyć
mąką, przykryć i odstawić aż ciasto urośnie - ok 2 godzin.Początkowa temperatura pieczenia 230-240st. przez 15 minut w naparowanym piekarniku.Następnie dopiekanie w temp. 210-200st przez 35-40 minut. Studzić na kratce. Smacznego!Uwagi: nie mam żadnych. Nie było niespodzianek ani przy wyrabianiu ciasta, ani przy pieczeniu.To jeden z najsmaczniejszych
chlebów jakie piekłam, wchodzi na stałe do mojej domowej piekarni :)




