Wykonanie
Madzia ostatnio
goni mnie do pieczenia takich trochę zdrowszych
chlebów. To znaczy nie samych pszennych.Od biedy pszenne, ale pełnoziarniste. Ale wolałaby żytnie. Z racji, że ja z kolei średnio lubię żytnie poszliśmy na kompromis i wymyśliłem przepis na
chleb pszenno-żytni. Chciałem wymyślić przepis na taki w miarę szybki
chleb na zakwasie, taki, którego nie robi się dobę czy dłużej. I chyba się udało. Wyszedł naprawdę dobrze. Miękki środek i dopełniające smaku
pestki dyni i
płatki czosnku.100 g zakwasu350 ml
wody350 g
mąki żytniej typ 720130 g
mąki pszennej typ 6501,5 łyżeczki
soligarść ulubionych ziaren (u nas
pestki dyni i
płatki czosnku)Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej.Łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki i mieszamy łyżką 3-5 minut. Dłużej nie trzeba. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W zależności od warunków zajmie to około 3-6 godzin. Po tym czasie przekładamy do keksówki i wkładamy do zimnego piekarnika. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z
wodą i włączamy grzanie na około 40-45 stopni. W tej temperaturze ciasto powinno wyrosnąć po około 3 godzinach. Jak znacznie wyrośnie to podnosimy temperaturę do 220 stopni i ustawiamy czas na 60 minut.Studzimy na kratce i kroimy po całkowitym ostygnięciu.Smacznego!