Wykonanie
Grecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy
wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z
ryżem, można z
makaronem w kształcie
ryżu
składniki1,5 litra
wywaru z kurczaka1/2 szklanki drobniutkiego
ryżu1 j
ajkosok z jednej
cytrynysólświeżo zmielony
czarny pieprzkilka plasterków
cytryny do przybraniaprzygotowanieUgotować
ryż, odstawić. Zagotować
bulion. W miseczce ubić trzepaczką
jajko i powoli, ciągle ubijając dolewać
sok z cytryny. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego
bulionu, ciągle ubijając. Mieszaninę jaj i soku przelać ostrożnie do
bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu, uważając by
jaja się nie ścięły - nie można już zupy doprowadzić do wrzenia. Doprawić
solą i
pieprzem. Podawać gorącą zupę z
ryżem, posypaną
pietruszką. Smacznego!
