Wykonanie
Pyszne zielone grzanki, świetna przystawka. Przepis z tej strony

składniki (4 porcje)kilka liści
jarmużu4 kromki
pszennego chleba lub ciabaty3 ząbki
czosnku, w plasterkach2 łyżki
oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polaniasok z połowy
cytrynysól morska i świeżo zmielony
pieprzkilka cienkich płatów
twardego sera (typu pecorino)przygotowanie
jarmuż gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruby środkowy nerw, a następnie posiekać na grube kawałki. Kromki
chleba opiec na patelni grillowej lub wstawić, polane lekko
oliwą, pod grill w piekarniku. Podczas gdy
chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki
czosnku w
oliwie z oliwek, aż będą miękkie, ale przypieczone. Dodać
jarmuż i smażyć przez minutę. Wycisnąć
sok z cytryny,doprawić
solą i
pieprzem. Na grzanki położyć
jarmuż,
ser, skropić
oliwą z oliwek i natychmiast podawać. Smacznego!


