Wykonanie
Omulki, a inaczej mule sa jednymi z bardziej popularnych
owoców morza. Oprócz
krewetek są najczęściej wypieranym morskim przysmakiem, rownież w Polsce. Sa one znane jako typowe przysmaki
krajów śródziemnomorskich, jednak nie tylko tam są znane i cenione. Mule z frytkami to narodowa potrawa belgijska! Jak wszystkie inne
owoce morza są bardzo bogate w
sole mineralne oraz inne witaminy ( a, b, c, d). Omułki są chyba najbardziej spopularyzowane i warto po nie sięgać na początku swojej przygody z
malżami!Co się tyczy kupowania
małży to lepiej wybierać te świeże ,aniżeli te głęboko mrożone, ponieważ mają lepszy smak. Należy także pamietać, że przed przyrzadzeniem muszą być wciąż żywe. Jak rozpoznać te dobre? Otóż przede wszystkim muszla musi byc zamknięta i mule powinny miec świeży zapach morzaPorcje: 4Przygotowanie: 45 minGotowanie: 5 min1 , 5 kg oczyszczonych muli3 łyżki
oliwyZąbek
czosnkuSok z 1/2
cytryny150 ml
majonezuPieprzUmieść mule wraz z
oliwą,
czosnkiem i
sokiem z cytryny na patelni i smaż na dużym ogniu dopóki muszle się nie otworzą. Odcedź i zachowaj płyn pozostały po smażeniu. Odrzuć mule które się nie otworzyły. Wymieszaj
majonez z dwoma łyżkami płynu. Powstałym sosem polej
malze i podawaj z
bazylia.