Wykonanie
Bardzo lubię surówki i sałatki z fenkułem w roli głównej. Tym razem wpadł mi w oko przepis na surówkę ze strony Smitten Kitchen . A ponieważ sezon na czerwone
pomarańcze jeszcze trwa, postanowiłam ją jak najszybciej zrobić. Wersję zgodną z przepisem zrobię innym razem, w dzisiejszej surówce pominęłam cześć składników których akurat nie miałam (
orzechy i
szalotkę), ale i bez nich wyszła znakomita!

składniki1 duży fenkuł3 - 4 czerwone
pomarańczesok z 1
cytryny10 lub więcej liści świeżej
mięty2 - 3 łyżki
oliwy z oliwek1/4 szklanki
orzechów laskowych lub włoskich1
szalotka pokrojona w bardzo cienkie plasterkiotarta
skórka z cytrynysólpieprzprzygotowanieUmieścić
orzechy na suchej patelni i prażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić. W przypadku korzystania z
orzechów laskowych, po podprażeniu zetrzeć z nich wszystkie odstające skórki ( np przez ściereczkę ) O
rzechy grubo posiekać , odstawić.Odciąć dół fenkuła oraz łodygi, wyrzucić. Fenkuł pokroić w bardzo cienkie plastry używając np mandoliny do krojenia warzyw lub nakładki w robocie. Nałożyć do miski, posypać
solą,
pieprzem i skropić
sokiem z cytryny.Z
pomarańczy obciąć skórkę razem z
białym - albedo, a następnie nad miską z fenkułem wykrawać cząstki
pomarańczy bez błonki. Z tego co zostanie, wycisnąć do miski resztę soku.Dodać
szalotkę, listki
mięty,
orzechy, polać
oliwą z oliwek wymieszać. Posypać otartą
skórką z cytryny. Smacznego!uwagi : Tak jak
pisałam, nie dodałam
orzechów i
szalotki.
Sałatkę posypałam czarnym
sezamem, a oprócz świeżych listków
mięty, dodałam też
mięty suszonej. Wyszła rewelacyjna!


