Wykonanie
Przychodzi taki moment ,że ja po prostu muszę , no, muszę lecieć na rynek , odwiedzić ulubionych rzeźników i kupić wołu na tatara! Co, a raczej kto jest podstawą dobrego tatara? Dobry, zaprzyjaźniony rzeźnik!!! I wtedy tatar jest pyszny i nie musi być robiony tylko i wyłącznie z
polędwicy wołowej! Nasz był zrobiony z
rostbefu i był pyszny

składniki (3 porcje)ok 600 g
wołowiny - rostbefparę łyżek
oliwy +
oliwa do doprawienia3
żółtka najlepiej z wiejskich jaj2
cebulekilka
korniszonów1 łyżka
kaparów4
marynowane grzybki (opcjonalnie)
przyprawy:
majeranekpieprz sólmaggisos Worcestershire (opcjonalnie)przygotowanie
Mięso umyć , osuszyć , usunąć błony i ścięgna jeżeli takie są , przepuścić 2
razy przez maszynkę .
Mięso wymieszać z
oliwą ,
solą i
maggi - nie za dużo, później każdy
doda tyle, ile lubi.
Cebulę,
korniszony,
grzybki, pokroić na drobną kostkę ,
kapary posiekać. Dodatki umieścić w osobnych miseczkach. W
mięsie zrobić trzy wgłębienia , w każdym umieścić
surowe żółtko. Na
stole postawić miskę z
mięsem, miseczki z dodatkami i wszystkie
przyprawy. Po wymieszaniu
mięsa z
żółtkami , nabierać porcję na talerz i przyprawiać zgodnie z upodobaniami. Smacznego!


