ßßß Cookit - przepis na Rolmposy

Rolmposy

nazwa

Wykonanie

Ostatnio coś mnie naszło na eksperymenty..kupiłam płaty śledziowe...i zastanawiałam się co z nimi zrobić..część zrobiłam z czosnkiem a z pozostałych zrobiłam rolmopsy ..Takie rolmopsy robiłam pierwszy raz..i zrobiłam tylko kilka ..a podczas obiadu pytam starszej córki czy smakują jej rolmopsy..a ona na to..pewnie , że smaczne..i zapytała gdzie je kupiłam haha...a przecież zrobiłam je sama...Te rolmopsy zrobiłam z solonych i marynowanych płatów..mąż lubi solone, a ja i córki marynowane...więc trza tak robić, aby wszystkim dogodzić..
Ilość składników wedle gustu..farszu za dużo nie trzeba robić, bo jak będzie za dużo ciężko będzie zwinąć rolmopsy.
5-6 płatów solonych lub marynowanych
1 cebula
kilka suszonych grzybów
ogórek korniszon
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, majeranek
oliwa
Grzyby zalać wodą i zostawić na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie.Ugotowane grzyby wystudzić i drobno posiekać.Dodać drobno posiekaną cebulę i ogórek.Dodać również troszkę koncentratu pomidorowego i doprawić do smaku.Płaty w razie potrzeby wymoczyć.Na każdy płat śledziowy kłaść troszkę nadzienia i zwinąć .Spiąć wykałaczką i ułożyć w pojemniku lub słoiku.Zalać oliwą i odstawić na noc, albo nawet na dwa dni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/10/1498rolmposy.html