ßßß Cookit - przepis na Farsz do pierogów - z kapustą i i suszonymi grzybami

Farsz do pierogów - z kapustą i i suszonymi grzybami

nazwa

Wykonanie

Zaczynamy produkcję pierogów i uszek. Będą tradycyjne, z farszem z kapusty, suszonych grzybów zebranych jesienią i cebuli. Tradycja rzecz święta.
mała główka kapusty
3 duże cebule
50-100g suszonych grzybów ( ilość wedługo upodobań)
oliwa
sól
pieprz
Grzyby przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na 30 minut, tak aby zmiękły. Po tym czasie kroimy je bardzo drobno ( co dla mnie okazało się najtrudniejsze w całym farszu ;))
Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Gdy będzie już gotowa, przekładamy na durszlak.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Gdy wszystkie składniki już gotowe, pora na ostatni ruch - wszystko razem mieszamy w jednej, dużej misce, przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe, teraz można już lepić pierogi, czy tez uszka ;)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/12/farsz-do-pierogow-z-kapusta-i-i.html