Wykonanie
Po wielu mniej lub bardziej udanych próbach, chyba nareszcie znalazłam przepis na ciasto
makaronowe które najbardziej mi odpowiada. Przepis Gordon'a Ramsay'a

składniki (na ok 400 g )275 g lub 2 szklanki
mąki ( użyłam Lubelli - Poznańska puszysta typ 500)szczypta
soli morskiej2
jajka3
żółtka1 łyżka
oliwy z oliwekprzygotowanieUmieścić
mąkę ,
sól ,
jajka ,
żółtka i
oliwę z oliwek w misie robota i mieszać aż do utworzenia grubych okruchów .Przełożyć tę mieszaninę do miski i zebrać w kulę. Wyłożyć ciasto na blat lekko posypany
mąką i dobrze wyrobić do otrzymania gładkiego i miękkiego, nie lepiącego ciasta. Moje w yrabiałam ciasto w maszynie do
chleba.Zawinąć w folię i odłożyć na co najmniej 30 minut .Po tym czasie, odciąć kawałek ciasta (ok 1/4 ), resztę trzymać dobrze owinięte folią, aby zapobiec wysychaniu. Spłaszczyć ciasto do prostokąta o grubości ok 5 mm.Wałkować maszynką do
makaronu, na najgrubszym ustawieniu ciasto przepuścić 2 - 3
razy, podsypując
mąka , a następnie, stopniowo zmniejszać grubość wałkowania aż do uzyskania pożądanej grubości - u mnie było to przedostatni stopień. Gotowy płat rozłożyć na posypanym
mąką blacie i przykryć ściereczką .Rozwałkować pozostałe kawałki ciasta. Kiedy wszystkie płaty będą już gotowa, pociąć je na
makaron - ręcznie lub używając odpowiedniej nakładki na maszynkę . Rozpocząć od najwcześniej rozwałkowanego ciasta. Gotowy
makaron rozkładać na blacie grubo posypanym
mąką, lub rozwieszać, rozdzielając
nitki. Gotować w dużej ilości mocno osolonej
wody, po ok 3 min należy sprawdzić czy
makaron jest już ugotowany. Jeżeli nie gotujemy
makaronu od razu , przed schowaniem, trzeba go dobrze wysuszyć.Ta ilość, moim zdaniem, wystarcza dla 4 bardzo głodnych osób.



