Wykonanie

Składniki:1
kurczak, 1,5 kg2 litry
wody2 łyżki
soli kamiennejłyżeczka suszonego
tymianku2
liście laurowedo środka:2
wątróbki100 g
surowego boczku4 gałązki
tymianku10 liści
czosnku niedźwiedziego1 duże,
winne jabłko50 ml
wina
Rozpuścić
sól w wodzie, dodać
zioła i zamoczyć
kurczaka, na całą noc. Przechowywać w lodówce.
Jabłka pokroić w grubą kostkę, połowę
boczku w kostkę, połowę w cienkie plastry. Posiekać liście
czosnku,
wątróbkę i połączyć z
jabłkami,
boczkiem,
tymiankiem. Doprawić
solą i
pieprzem. Upchnąć nadzienie do środka
kurczaka, wlać
wino i zszyć lub spiąć szpatułką.Włożyć do brytfanny lub głębokiego naczynia żaroodpornego, piersią do dołu, obłożyć plastrami
boczku i piec dwie godziny w 200 stopniach, bez termooobiegu (z termoobiegiem w 180). Pod koniec przykryć pokrywką.