Wykonanie

Właśnie dlatego, że są bez
mąki, musimy zadbać o dobrą patelnię. Warto zainwestować w jedną, żeliwną, która równomiernie się nagrzewa i nie będzie powodem kuchennych frustracji. Przepis jest banalny, ale jeden trik sprawia, że właśnie te naleśniki smakują magicznie. Może zgadniecie bez próby i może będzie to strzał bez pudła, ale przecież to nie teleturniej ;) Częstujcie się, bez ograniczeń.

Składniki na 8 naleśników:pół szklanki błyskawicznych
płatków owsianychpół szklanki gorącego
mlekapół szklanki
maślanki1
żółtko1 ubite
białkopół łyżeczki
proszku do pieczenia (można pominąć)ziarenka z połowy
laski wanilii1 małe,
winne jabłuszko, starteszczypta
cynamonu1 łyżeczka
stewii (można dać łyżkę posiekanych
rodzynek lub
daktyli)
Płatki zamoczyć w gorącym, przegotowanym
mleku. Zostawić, aż wchłoną cały płyn. Dodać pozostałe składniki, oprócz ubitego
białka i startych
jabłek, i zostawić na kilkanaście minut. Przed smażeniem dodać pianę,
owoce i wlewać ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię, wysmarowaną
masłem klarowanym. Smażyć naleśniki na złoto, z obu stron. Podać z
syropem klonowym. Można do ciasta dodać dwie łyżki zmiksowanych
truskawek lub innych
owoców, ale można też podać osobno
owoce i udekorować
bitą śmietaną.