Wykonanie

Mąż twierdzi, że to będzie jego ulubiony deser
ryżowy. Bo ma idealną konsystencję i przypomina mu dom. No i jak tu dla nich nie gotować. Zawsze znajdą słowa, którymi wkupią się w moją kulinarną próżność. Jak nie dojrzały, to nastoletni, to znowu niemowlak uroczo motywują mnie do dalszych eksperymentów. Każdy inaczej, ale zawsze zmierzają w tym samym kierunku. Chcą jeść w domu i dają mi zielone światło do eksperymentowania na
polu lepszej, zdrowszej i mądrzejszej kuchni.Składniki na 4 porcje:1 szklanka
ryżu arborio2 szklanki
wody1 puszka
mleka kokosowegokilka kryształków
soli himalajskiej1
laska wanilii1 łyżka
syropu klonowego1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki
mascarponeSos
owocowy:1
banan2
pomarańcze, filety i sok1
gruszka1 łyżka
cukru demerara1 łyżka ekstraktu
waniliowegoRyż zalać szklanką
wody. Zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy płyn zacznie odparowywać dolać następną szklankę. Po chwili wlać
mleko kokosowe, dodać przekrojoną
laskę wanilii z wydrążonymi nasionkami,
skórkę pomarańczową, szczyptę
soli i mieszając, co jakiś czas, rozgotować
ryż.Rozgrzać małą, żeliwną patelnię lub garnek o grubym dnie. Obrać
pomarańcze, filetować nad miseczką i razem z
sokiem przełożyć na rozgrzaną patelnię. Po chwili dodać pokrojoną w plastry
gruszkę, a pod koniec, kiedy sok już się zagęści, dodać pokrojonego w plastry
banana.Gotowy, jeszcze ciepły
ryż zmiksować, niedokładnie, żyrafą, razem z dwiema łyżkami
mascarpone. Przełożyć do miseczek i polać
syropem z
owocami.