ßßß
Mąż twierdzi, że to będzie jego ulubiony deser ryżowy. Bo ma idealną konsystencję i przypomina mu dom. No i jak tu dla nich nie gotować. Zawsze znajdą słowa, którymi wkupią się w moją kulinarną próżność. Jak nie dojrzały, to nastoletni, to znowu niemowlak uroczo motywują mnie do dalszych eksperymentów. Każdy inaczej, ale zawsze zmierzają w tym samym kierunku. Chcą jeść w domu i dają mi zielone światło do eksperymentowania na polu lepszej, zdrowszej i mądrzejszej kuchni.Składniki na 4 porcje:1 szklanka ryżu arborio2 szklanki wody1 puszka mleka kokosowegokilka kryształków soli himalajskiej1 laska wanilii1 łyżka syropu klonowego1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki mascarponeSos owocowy:1 banan2 pomarańcze, filety i sok1 gruszka1 łyżka cukru demerara1 łyżka ekstraktu waniliowegoRyż zalać szklanką wody. Zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy płyn zacznie odparowywać dolać następną szklankę. Po chwili wlać mleko kokosowe, dodać przekrojoną laskę wanilii z wydrążonymi nasionkami, skórkę pomarańczową, szczyptę soli i mieszając, co jakiś czas, rozgotować ryż.Rozgrzać małą, żeliwną patelnię lub garnek o grubym dnie. Obrać pomarańcze, filetować nad miseczką i razem z sokiem przełożyć na rozgrzaną patelnię. Po chwili dodać pokrojoną w plastry gruszkę, a pod koniec, kiedy sok już się zagęści, dodać pokrojonego w plastry banana.Gotowy, jeszcze ciepły ryż zmiksować, niedokładnie, żyrafą, razem z dwiema łyżkami mascarpone. Przełożyć do miseczek i polać syropem z owocami.