ßßß
Idealna zupa na zmienną pogodę. Jej smak jest stabilny, jednoznaczny i przewidywalny. Nieprzewidywalna jest tylko ilość porcji, które będziemy sobie dokładać ;)Składniki:4 marchewki, w kostkękawałek imbiru, w kosteczkę1 ząbek czosnku, w plasterki2 czerwone cebule, w kostkę1 pomarańcza, fileciki i sok600 ml bulionu z indyka1 czubata łyżka śmietanki kokosowej lub 50 ml kremówki2 łyżki oleju rzepakowegokilka listków bazyliiNa dwóch łyżkach oleju rzepakowego podsmażyć imbir, cebulę i czosnek. Po chwili dodać marchewkę i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować z filecikami z pomarańczy, sokiem i śmietanką. Doprawić solą. W moździerzu rozetrzeć listki bazylii z dwoma łyżkami oleju rzepakowego i szczyptą soli. Krem podać polany bazyliową oliwą.