Wykonanie

Do naszego stołu dosiadł się Mały Człowiek, który bardzo gustuje w "dorosłym" jedzeniu. Nie chcąc drażnić lwa, bo "ryczy" prawie jak król dżungli, kiedy omijamy jego buzię, zmuszona jestem szukać pomysłów na coraz zdrowsze i mniej "obciążone" desery. Klasyczna owsianka nie przejdzie w
porze nieśniadaniowej,
puddingi z jaglanej są w mocy, ale nie chciałabym, żeby się przejadły, drożdżówki wymagają więcej pracy, a ja i tak mam ręce "pełne" siedmiomiesięcznego bobasa. Wybór padł na zimową wersję letniego, lekkiego deseru, z
jogurtu naturalnego, który podkręciłam "
palonymi"
płatkami owsianymi,
pomarańczowym sosem i podałam z domową granolą i kandyzowaną
pomarańczą.

Trafiony i zatopiony, nie deser tylko, chłopak, jeden i drugi i trzeci, choć dla najstarszego był za mało słodki. Dostał w gratisie łyżkę
syropu klonowego, który całkiem mu dobrze zrobił, deserowi.Można go schłodzić w słoiczkach i zabrać, następnego dnia, do szkoły. Moje dziecko opatrzyło swoje śniadanie, którego częścią był taki słoiczek (poza tym były biszkopciki z mirabelkami i drożdżówka babci Ani z powidłami truskawkowymi), jednym słowem: EKSLUZYWNE ;)

Składniki na cztery słoiczki lub duże filiżanki:1 szklanka
owsianych płatków, górskich1 szklanka
wodyszczypta
soli1 łyżka
miodu1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżka
wiórków kokosowych lub zmielonych
migdałów1
pomarańcza1 łyżka
cukru trzcinowego4 czubate łyżki kremowego
jogurtu naturalnegoPłatki uprażyć na złoto (jak ktoś lubi można na brązowo). Zagotować
wodę i wlać ją na patelnię. Posolić, dodać wiórki (lub zmielone
migdały), skórkę i odparować (
płatki powinny być lekko twardawe, ale jeśli ktoś woli, to może je pogotować trochę dłużej, aż zaczną się kleić). Dodać
miód i gotować, aż obklei
płatki, na bardzo wolnym ogniu. Lekko ostudzić.
Pomarańczę wyfiletować, zachować sok. Rozgrzać żeliwną patelnię wrzucić fileciki z
sokiem, posypać łyżką
cukru i gotować (około 3 minut), aż
zrobi się
syrop.W naczynkach układać, kolejno,
płatki,
jogurt,
syrop,
płatki,
pomarańcze. Posypałam jeszcze domową, chrupiącą granolą.




