Wykonanie
Jarmuż wyszedł z cienia innych, zielonych warzyw. Rozkwita, nawet bardziej niż wtedy, kiedy był tylko zawadiacko ułożona ozdobą, zajmującą, niekiedy, większą część półmiska, w czasach PRLu. Wówczas nie spotkałam go w żadnym z dań przygotowywanych przez mamę, babcię, w ośrodkach turystycznych, hotelach czy restauracjach. Dzisiaj, podobnie jak modny ostatnio topinambur, jest nierozłączną częścią zdrowej diety. Więcej do poczytania tutaj .W mojej kuchni pojawił się pierwszy raz, w tej odsłonie. Z duszą na ramieniu zagniatałam
razowe ciasto, myłam zielone listki, pełna obaw, że rozczaruję, wyjeżdżającego, na zimowy obóz, Wiktora. Zazwyczaj gotuję coś ulubionego, sprawdzonego i raczej
mięsnego, naiwnie myśląc, że nakarmię go na zapas. Zaryzykowałam, bardzo, ale kto nie ryzykuje ten nic nie zmieni. I znowu wygrałam, nawet Kacper zjadł podwójną porcję, ledwo zdążyłam odłożyć, malutką porcję, dla przyjaciółki domu ;)

Składniki na tartę:200 g
mąki pszennej pełnoziarnistej100 g zimnego
masłapół łyżeczki
soli1 małe
jajko2 łyżki zimnej
wodyWszystkie składniki wrzucam do dzieży robota i miksuję, na wolnych obrotach, aż zacznie powstawać kruszonka. Przekładam ciasto na blat i zagniatam, szybki, kulę. Zawijam w folię spożywczą i chłodzę (pierwsze 20 minut w zamrażarce; kolejne 20 w lodówce).Wyciągam na silikonową stolnicę. Przykrywam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na cienki placek o średnicy 28 cm. Wylepiam
ciastem formę do tarty ( u mnie, tym razem, silikonowa ze szklanym, wyjmowanym
spodem), nakłuwam widelcem, przykrywam papierem i wysypuję
fasolę. Piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Wyjmuję i lekko studzę.


Składniki na farsz:1 krzak
jarmużu150 g
łososia gravlax z tego przepisu (może być surowy, ale trzeba go wcześniej zamarynować w
soli i
soku z cytryny)2 całe
jajka2
żółtkapół kostki wędzonego
twarogu2 czubate łyżki
ricotty2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprzopcjonalnie pół łyżeczki
skórki z cytryny
Jarmuż umyć, usunąć zdrewniałe końcówki. Zagotować
wodę z łyżeczką
soli i
cukru (
cukier sprawia, że zielone warzywa nie
tracą koloru). Wrzucić podzielony na listki
jarmuż i gotować 2 minuty. Przełożyć do miski z lodowata
wodą i odcedzić.
Łososia pokroić w cieniutkie plasterki (surowego można w grubszą kostkę). Wymieszać
jajka z
natką,
ricottą i pokruszonym
twarogiem (część zostawić do posypania upieczonej tarty), doprawić
solą i
pieprzem (pamiętać, że
twaróg i gravlax są już słone). Na podpieczonej tarcie rozłożyć listki
jarmużu, pomiędzy dodać plasterki
łososia, całość zalać masą jajeczną.


Piec 30 minut w 180 stopniach. Wyjąc na kratkę, odczekać kilka minut i zdjąć silikonową obręcz. Posypać pokruszonym, wędzonym
twarogiem