Wykonanie

To najzdrowsze warzywo na polskiej ziemi. Pomijając topinambury,
skorzonery, wężymordy i jak ją tam jeszcze zwą. Warzywo, które od lat twardo
siedzi w ziemi, tak twardo, że Tuwim musiał wyciągać je siłą, z całą rodziną. Warzywo zapomniane, a moim zdaniem lepsze od wymienionego w drugim zdaniu. Może w następnej edycji TC to właśnie
rzepa będzie bohaterką jednego z odcinków. Jej "czarna" powierzchownoś ć skrywa lśniącą, białą duszę, o wyraźnej nucie. Sprawdza się w surówkach, zupach i zapiekana pod beszamelem. Skarmelizowana jest pysznym dodatkiem do wytrawnej jaglanki czy owsianki.

Dzisiaj zrobiłam z niej rozgrzewający, sycący i najzdrowszy krem, z dodatkiem posypki (pangrattato) z
razowego chleba i czarnego
sezamuSkładniki na 6 porcji:1 duża
cebula6 ząbków
czosnku2
rzepy2
ziemniakiolej rzepakowy2 litry
bulionu (obojętnie z czego, u mnie z
indyka)Zeszklić
cebulę z
czosnkiem, dodać pokrojone w grubą kostkę pozostałe warzywa. Smażyć, aż lekko zbrązowieją. Co chwilę podlewać
bulionem. Po kilkunastu minutach wlać cały
bulion i gotować, aż będą miękkie. Zmiksować.Posypać czymś chrupkim. U mnie posypka z:1 kromki
razowego żytniego na zakwasie2 łyżek
oliwy1 ząbka
czosnkukilku kryształków
soli morskiej.Wszystkie składniki zmiksować. Dodać łyżeczkę czarnego
sezamu i prażyć na suchej patelni, aż będzie chrupka.