Wykonanie

Karnawałowy deser. Szybki, prosty i wystrzałowy. Zachwyci smakiem zarówno
lodów jak i sosu.
Lody, dzięki wiórkom
białej czekolady, zostają długo na
języku, a eksplozja gorącego
sosu malinowego, wzbogaconego chlustem malinówki, podtrzyma szałowe doznania.Składniki na dwie keksówki:5
białek, w temperaturze pokojowej3 czubate łyżki
cukru pudru5
żółtek, w temperaturze pokojowej2 czubate łyżki drobnego
cukru500 ml
śmietany tortowej 36%, bardzo dobrze schłodzonej100 g
białej czekolady, przechowywanej przez 2 godziny w zamrażalnikusos:200 g mrożonych
malin50 g
cukru50 ml malinówkiczekoladowa ziemia:10
cukierków MagnackieKeksówki wyłożyć folią spożywczą, tak, żeby spore boki wychodziły poza formę. Przygotować 3 miski, w największej ubić
białka. W pierwszej ubić
żółtka z drobnym
cukrem. Masa powinna potroić objętość. Zwykłym, ręcznym robotem ubijanie powinno trwać około 10 minut. Drugie, w kolejności, ubić
białka, stopniowo dodając
cukier puder. Masa powinna być sztywna, lśniąca i "twarda". W ostatniej misce ubić
śmietanę. Powinna być puszysta, ale nie sztywna. Zetrzeć zmrożoną
czekoladę.Do największej miski, z ubitymi
białkami, delikatnie przełożyć ubite
żółtka, wymieszać rózgą. Do połączonej masy jajecznej dodawać stopniowo ubitą
śmietanę, a na końcu wmieszać, cały czas rózgą, wiórki
białej czekolady. Przełożyć masę do dwóch keksówek, delikatnie wyrównać i przykryć folią spożywczą. Zmrozić w zamrażarce, najlepiej przez noc.
Maliny zasypać
cukrem i gotować aż się rozpadną. Przed podaniem sos podgrzać z malinówką i gorącym polać
lody lub na gorącym ułożyć kawałki deseru.Całość posypać
czekoladową ziemią.
Cukierki pokroić w drobne kawałki i rozpuścić w garnku z grubym dnem. Zdrapywać z dna drewnianą łyżką i jednocześnie rozbijać na mniejsze kawałki. Przestudzić.