Szybkie, smaczne z lekkim smakiem piernikowym.Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie, potem robi się twarde ale po 4-5 godzinach znowu miękkie.Składniki:2 żółtkapół szklanki cukrupół szklanki śmietany 18 %2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka przyprawy do piernikówlukier:1 białko1 szklanka cukru pudrudodatkowo: odrobinka barwnika czerwonego, kilka czekoladowych kropelekŻółtka ucieramy z cukrem i śmietaną aż rozpuści się cukier. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę, po lekkim wymieszaniu zagniatamy ciasto.Wałkujemy na 3-4 milimetrowej grubości placek i wycinamy kółka.Pieczemy około 25 minut w 180* C.Jak mamy upieczone ciasteczka robimy lukier.Ubijamy na sztywno jedno białko ze szczyptą soli, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy jeszcze by rozpuścił się cukier.Od naszego lukru odkładamy 2 łyżki (około jednej trzeciej) i dodajemy czerwony barwnik.Wykładamy czerwony lukier do woreczka śniadaniowego, odcinamy róg torebki i robimy czapeczki.Białym lukrem robimy brodę, i resztę naszego mikołajka.Z czekoladowych kropelek robimy oczka, a z reszty czerwonego barwnika uśmiech i czekamy by lukier dobrze zastygł.Nasze mikołajki są gotowe :)