Wykonanie

Składniki na 6 tarteletek o średnicy 12 cm.Ciasto:250 g
mąki krupczatki125 g zimnego
masła1
żółtko1 łyżka lodowatej
wodyszczypta
soliCustard lemon:3
żółtkaczubata łyżka
skrobi kukurydzianej3 czubate łyżki drobnego
cukru do wypieków1
cukier wanilinowyskórka otarta z połowy
cytryny320 ml skondensowanego
mleka (użyłam w kartoniku
marki Pilos)300 g świeżych
malin
Masło pokroić w drobną kostkę, dodać do
mąki, wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść, energicznie, kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. W tym czasie przygotować krem. Rondelek z grubym dnem ustawić na małym ogniu. Wymieszać
cukry,
skrobię i
żółtka. Kiedy składniki się połączą wlać
mleko i dodać skórkę. Cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Od razu wyłączyć, przykryć, jeszcze gorący krem, folią spożywczą i ostudzić. Naczynia do tarteletek wysmarować, bardzo dokładnie,
masłem. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i od razu zetrzeć na grubej tarce. Starte, rozprowadzić, dokładnie, na dnie i bokach foremek. Dno nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach (środkowy poziom) przez 25 minut. Z foremek wyjąć zupełnie ostudzone.

Wypełnić zimnym kremem i
malinami.