Wykonanie

Składniki:Ciasto:40 dag
mąki pszennej4
żółtka1 szklanka
cukru pudru15 dag
masła3 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaoCiasto jasne:4
białka1/2 szklanki
cukru kryształu1 starta
gorzka czekolada10 dag
rodzynek10 dag
kokosu1 szklanka krojonych
orzechów1 słoik powidełCiasto ciemne:4
białka1/2 szklanki
cukru kryształu1
kisiel wiśniowyMasa budyniowa:1/2 litra
mleka2 budynie1 kostka
masłacukier do smakuWykonanie:CiastoZrobić ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę
kakao.Ciasto jasneCiasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z 4
białek z
cukrem, dodać resztę składników, rozłożyć na powidłach i upiec placekCiasto ciemneUbić
białka z
cukrem, dodać
kisiel, pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec.Masa budyniowaZ
mleka,
cukru, budyniu ugotować
budyń.
Masło utrzeć dodając ostudzony
budyń.
style="display:inline-block;width:728px;height:90px"data-ad-client="ca-pub-7212855446714015"data-ad-slot="5806123679">Przełożenie ciasta:Ciasto jasne - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewaPowyższy przepis jest przypisem oryginalnym z książki.Mój zmodyfikowałam poprzez przygotowanie własnego domowego budyniu który na pewno się nie oważy tak jak gotowy sklepowy, nie dodałam polewy gdyż była moim zdaniem zbędna, ciasta przed dodaniem na wierzch piany podpiekłam po 5 minut.

Źródło:183 nowe przepisy Siostry Anastazji