Wykonanie
Po przygotowaniu
tofu nadeszła
pora na wykorzystanie go. Oczywiście wybór padł na słodki wypiek. Ze względu na to, że
serka sojowego nie miałam zbyt wiele postanowiłam upiec dwa
śniadaniowe tofurniczki- jeden dla mnie, a drugi dla mamy.Tofurniczki bardzo nam posmakowały. Okazały się być mięciutkie, kremowe i delikatne. Ich skórka była na wierzchu delikatnie przypieczona, a w środku skryte zostało
masło orzechowe i słodki
mus jabłkowy. Natomiast wierzch ozdobiłam kawałkami kwaśnego
jabłka.Składniki na dwie porcje:200g
tofu2/3 szklanki
mleka *2/3 szklanki
mąki pełnoziarnistej orkiszowej2 łyżki
masła orzechowego3 łyżki
musu jabłkowego *
proszek do pieczeniamałe
jabłko na wierzch*Można użyć
mleka krowiego lub
ryżowego albo
sojowego.*Ja użyłam
musu jabłkowego ze słoika, wcześniej słodzonego. Jednak można zastąpić go świeżo startym
jabłkiem z dodatkiem cukru/
ksylitolu.Wszystkie składniki, oprócz
jabłka, dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do naczynek, które można zapiekać. Na wierzch tofurniczków kładziemy umyte, ewentualnie obrane i pokrojone
jabłko.Tofurniki pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Ciasteczko najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale zimnemu tez niczego nie brakuje.Smacznego;)Dlaczego warto upiec tofurniczek, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
tofu jest oczywiście doskonałym źródłem
białka, potasu, fosforu, wapnia i magnezu oraz witaminy E i witamin z grupy B
jabłko zawiera sporo witaminy C, potasu i żelaza oraz błonnika; dzięki temu, że są bogate w pektyny, oczyszczają nasz organizm z toksyn.