ßßß Cookit - przepis na Tofurnik orzechowo- jabłkowy

Tofurnik orzechowo- jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Po przygotowaniu tofu nadeszła pora na wykorzystanie go. Oczywiście wybór padł na słodki wypiek. Ze względu na to, że serka sojowego nie miałam zbyt wiele postanowiłam upiec dwa śniadaniowe tofurniczki- jeden dla mnie, a drugi dla mamy.
Tofurniczki bardzo nam posmakowały. Okazały się być mięciutkie, kremowe i delikatne. Ich skórka była na wierzchu delikatnie przypieczona, a w środku skryte zostało masło orzechowe i słodki mus jabłkowy. Natomiast wierzch ozdobiłam kawałkami kwaśnego jabłka.
Składniki na dwie porcje:
200g tofu
2/3 szklanki mleka *
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki musu jabłkowego *
proszek do pieczenia
małe jabłko na wierzch
*Można użyć mleka krowiego lub ryżowego albo sojowego.
*Ja użyłam musu jabłkowego ze słoika, wcześniej słodzonego. Jednak można zastąpić go świeżo startym jabłkiem z dodatkiem cukru/ ksylitolu.
Wszystkie składniki, oprócz jabłka, dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do naczynek, które można zapiekać. Na wierzch tofurniczków kładziemy umyte, ewentualnie obrane i pokrojone jabłko.
Tofurniki pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Ciasteczko najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale zimnemu tez niczego nie brakuje.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec tofurniczek, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
tofu jest oczywiście doskonałym źródłem białka, potasu, fosforu, wapnia i magnezu oraz witaminy E i witamin z grupy B
jabłko zawiera sporo witaminy C, potasu i żelaza oraz błonnika; dzięki temu, że są bogate w pektyny, oczyszczają nasz organizm z toksyn.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/05/tofurnik-orzechowo-jabkowy.html