Wykonanie
Na placuszki z
mąką z
amarantusa miałam ochotę od dłuższego czasu. W końcu udało mi się je przygotować. Okazało się, że są bardzo smaczne, mają charakterystyczny posmak
amarantusa, są mięciutkie i puszyste. Zachęcam do przygotowania takich placuszków w domu, bo naprawdę warto;)Swoją porcyjkę zjadłam z
bananem, granolą i
czekoladą.Składniki:1/2 szklanki
mąki z
amarantusa1/3 szklanki
mąki kukurydzianej6 łyżek
jogurtu naturalnegojajkoproszek do pieczeniabanan2 paski
gorzkiej czekoladyBanana,
jogurt i
jajko miksujemy na gładką masę, dodajemy do niej
mąki oraz
proszek do pieczenia i ponownie miksujemy.
Gorzką czekoladę siekamy na drobne kawałki i mieszamy z
ciastem.Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej, ewentualnie delikatnie natłuszczonej patelni po dwie- trzy minutki z obu stron.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować placki z
amarantusa, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka z
amarantusa (szarłatu) jest bogata w
białko, kwas foliowy i witaminę C, fosfor, magnez i selen,
banan wspomaga pracę układu nerwowego i krwionośnego, ułatwia odkwaszanie organizmu i jest świetnym źródłem energii.